GAMLE BILDER

Har du opplysninger angående bildene så send en e-post eller sms. Da får vi det inn på sida. Og har du gamle bilder du vil ha inn i nettavisa så send dem gjerne hit. Og finner dere et bilde der dere selv er avbildet som dere ønsker skal fjernes så gi beskjed, da fjerner jeg det så raskt som mulig.

vilfredingila@gmail.com


Havnevesenet

Havnevesenet, eller Nakka. En gang i 1980-årene. Foto: VEI


Fiskere


To jenter

Foto: VEI


Anorakkvask


Parti fra Bugøynes havn i 1970-årene

Foto: VEI

17.mai

Oskar Nilsen, Arnt Pleym, Agnar Laurila

Gratulerer med dagen


På fiskebruket 1978

På fiskebruket 1978

Ruth Ingilæ  Foto: B.Nilsen/ V.Ingilæ

Fiskerimelding uke 23

Irja Ingilæ Foto: B.Nilsen/ V.Ingilæ

Fiskerimelding uke 12


Garnbøter

Ilmar Laurila Fiskerimelding uke 11


Skidag Bugøynes skole

Skidag i andre halvdel av 1970-årene. Odd Bjørn Haldorsen, Trond Kristiansen og Roy-Cato Vælidalo

Foto: VEI


Ut i naturen

Daniel Abrahamsen og Kaisa Ingersdatter Ingilæ

Foto: VEI


I et vindu i Bugøynes.

Hvem er dette?

Laila Abrahamsen (Nilsen) og ?

Jonny Martin Ekholm opplyser at dette er hans bestemor Helga Nilsen som holder et av barna sine, sannsynligvis Rigmor Nilsen.

Foto: Magnhild Magnussen


Transport av høyballer


To fiskere


Fiskerbønder

Arne og Terje Ingilæ. 

Fiskerimelding uke 42


Høyarbeid i Valen

Åge og Anne Marie Vælitalo i gang med slåttonna i Valen, Bugøyfjord. Ukjent fotograf.


Revøysund

Foto: VEI


Opprykkskamp


Fiskeindustriarbeider

Arnulf Salmi  Foto: VEI


Laksefisker


Høstjuksafiske 1987

Trygve Pettersen

Foto: VEI


Gratulerer med dagen!

17.mai-tog en gang i 1970-årene. Foran i bildet Reidun Johansen og Hedvig Salmi. Foto: VEI

Gratulerer med dagen!


Løsning på påskenøtt

Så var det løsninga på påskenøtten. Nettavisa har fått følgende melding fra Ivar Kaski: «Etter samtale med Oraklet i Adanbakki har vi kommet til at det er Sten Vælidalo som har krysset bekken ved huset til Konrad Buljo i Valen. Vi antar at Sten er ca 25 år, bildet er fra 1977.»

Dette er vel så nært man kan komme. Årstallet tror jeg ikke er helt riktig, jeg mener bildet er tatt i påsken 1975. Huset på bildet er det gamle huset til Konrad Buljo i Valen i Bugøyfjord.

På denne tida hadde Sten og Sylvia hytte i Valen. Hytta eies i dag av Viggo og Irene Linangi.

Premien er en ekte villaks, med forbehold om at det blir sjølaksefiske etter Atlanterhavslaks i år. I motsatt fall må de nøye seg med en Stillehavslaks (pukkellaks, russelaks).

VEI


Juksafiskere

Arne og Terje Ingilæ

Fiskerimelding uke 12


Laksefisker


På kaia


Skoleklasse 

Til venstre: Lise Beathe Vælidalo og Frode Seipæjærvi. Skjult bak de to er Marion Lilleng og Marianne Pedersen. Til høyre: Trond Kristiansen, Odd Bjørn Haldorsen, Tor Arne Stenbakk og Hanne Salmi.

Foto: VEI

Ikke akkurat rakettforskning


Bugøyfjordværinger


Skiløpere ved Mosedalen Stadion

Fra venstre: Tormod Marjavara, Sigfred Ingilæ, Bård Helland?, Trond Kristiansen, Leif Marjavara, Kurt Buljo?, Tommy Kristiansen.    Foto: VEI

Skikarusell i lysløypa


Bølgenjubileum 1986

Sverre Salmi.  Foto: VEI


Sløying av fisk


På kaia

Fra venstre: Arnt Pedersen, Leif Ingilæ og Torstein Bjørklund med kontepiller. Kanskje Sverre Seipæjærvi nederst til høyre. Foto: Magnhild Magnussen.


Garnfiske

Brødrene Arne og Terje Ingilæ under garnfiske. Foto: VEI



I sløyeskuret


I egnebua


I.L.Bølgen. Småguttelag 1990?

Bak: Bjørn Tore Ingilæ, Jørn Arild Laurila, Jostein Kiviniemi, Jim Øverlia. Foran: Atle Hansen Magga, Frederik Pettersen Ingilæ, Kenneth Dørmænen, Christer Salmi Nilsen, Trond Christian Høiberget.

(Rettelse fra Frederik. Det er Runar Pettersen som står som nummer to fra venstre bak. Dessuten mener han st dette er et guttelag, om da ikke årstallet jeg har oppgitt er feil.)

Foto: VEI


Lineegnere har matpause


Båter ved kai i Bugøynes

De to båtene lengst framme er vel «Kinnaren» og «Vardholm». Eierne var Eilif Lilleng og Godtfred Pedersen. En gang rundt 1980? Foto:VEI


Pipolasjåene på sin opprinnelige plass

Foto: VEI

Foto: VEI

Foto: VEI


IL Bølgen


Sommer i Valen

Høyarbeid. Kaffepausen er over. Søsknene Signe, Vilfred og Åshild Ingilæ. Og som vi ser er bildet fra en tid da man kledde seg etter været, ikke etter årstida.  Fotograf: Ukjent, kanskje Ragnvald Linangi.


Kongelig besøk


Landmann


Portrett

Aksel Samuelsen. Foto: VEI


Vælitalos slipp i Vestersand

Mens vi venter på at myndighetene skal bli enige om hvem som skal ta regninga på opprenskninga av grunnen der den "nye slippen" ligger, slik at man igjen kan starte virksomhet der, kan vi jo hvile øynene på Vælitalos gamle slipp i Vestersand. Om det var noe forurensing i grunnen etter denne bedriften ble muligens aldri undersøkt. Foto: VEI


På hyttetur i Marigoppa.

Ronald Ingilæ, Roy-Cato og Geir-Jonny Vælidalo. Foto: VEI


Dugnad. Idrettshuset. Mosedalen Stadion. 

Kjell Buljo, Hans Lilleng og Ragnar Mudenia. Foto: VEI


Skoleelever

Linda Enbusk, Marion Lilleng, ?, Ann Mari Hansen og Marit (Pia) Bauna. Foto: Tor Arne Hilstad/ Aud Ingunn Os som var lærere her i 1970-årene.


1971

Fred Anton Salmi, Hugo Laurila, ?, Leif Marjavara, ?, Sigfred Ingilæ, Oddbjørn Haldorsen, Gustav Buljo, Bård Helland.

Foto: Grenselandsmuseet


Pikelaget vant Fjellhallturneringa i Kirkenes 1986

Dette bildet har vi vist før. Men nå er det i farger: Aino Aakerøy, Irene Buljo, Ingvild Dørmænen, Viktoria Bakken, Camilla Petterson, Line Johansen Marjavara, Gunhild Ingilæ, Jill Hege Ingilæ, Trine Bauna og Vencke Petterson. Foto: VEI


Gutter med pokal

Bak fra venstre: Jonny Georg Marjavara, Pål Haldorsen, Raymond Abrahamsen, Knut Nilsen, Bjørn Steinar Korvanen, Bernt Lilleng, Lars Nilsen, Ken-Gjøran Ingilæ. Foran fra venstre: Tom Egil Hansen, Tor Eirik Ingilæ, Øystein Vælidalo, Jarno Lensmann Salangi, Espen Pedersen, Stian Vælitalo, Ben Rune Vælidalo,.Christian Petterson og foran Tony Bauna. Foto: VEI



Bensin

En gang hadde vi bensinstasjon i bygda. Den ble muligens anlagt før landet ble en oljenasjon. Harry Nilsen (1947-2011) og Arild Laurila. Foto: VEI


Laskiainen

Signe-Lill Øverlia. Foto: VEI 2004

Laskiainen, fetetirsdag, Mardi - Gras


Skirenn på sjeteen


Publikum på Mosedalen stadion

Litt lettere å kjenne igjen publikum, her vet selv nettredaktøren navnet på de fleste. Håkon Osima, Aleksi, Eilif Salangi, Tor Nilsen (bak Tor Nilsen sitter Levi Ingilæ og ?), Knut Skimlid, Frank Johansen og Eilif Lilleng. Helt bak Unn Nilsen og ?.

Foto: VEI


Nytt gammelt bilde fra Mosedalen stadion

Det kan se ut som dette bildet er fra samme kampen som bildet under tatt av Ivar Kaski. Og da er det ikke Kåre Vælitalo vi ser i aksjon. Hvem spiller Bølgen mot, og hvem er de to bølgenspillerne vi ser?

…….

Det skal ikke være enkelt. Enten er ikke gamle Bølgenspillere på disse nettsidene, eller så har de fått varige skader av mye heading av ball i utallige kamper… mitt forslag er at dette er Kjell Buljo med 11 på ryggen, og Ragnar Mudenia med 10, eller kanskje Theodor Ingilæ? Jeg tenker bildet er fra slutten av 1970-årene, eller  midten av 1970-årene. Men for all del, selv om det er jeg selv som har tatt bildet trenger det ikke å være korrekt, det ble litt dårlig tid til registreringsarbeid i den tida. Vilfred.

Send en melding eller mail om dere vet noe. Foto: VEI

Oppdatert: 5. august 1973

Et annet gammelt bilde Et bilde av et fotballag fra tider som var


Fra Mosedalen stadion

Er dette mangeårig keeper i Bølgen, Kåre Vælidalo, som prøver å forhindre et baklengsmål?

Foto: Ivar Kaski


To glade gutter

To glade gutter sitter på butikktrappa til Abrahamsen i 1970-årene, tror jeg. Ben Rune Vælidalo og Stian Salmela Vælitalo. Den gang var det ennå tre butikker i bygda. Abrahamsen, Salmi og Berg.

Foto: VEI


Vintertur

Og hvem er så dette?                             Foto: VEI

Her har Jonny Martin Ekholm kommet med opplysninger om at det er han so  trekker sin søster Lisbeth på akebrettet. Foran går en finsk mor (som han ikke husker navnet på) sammen med sønnen Tomi. 



Lek i ballbingen


På kaia

Raimond Abrahamsen?                          Foto: VEI


Friminuttfotball i 1970-årene

I bakgrunnen ser vi en pyramidehjell og andre fiskehjeller. På hele strekninga mot Kuopalankuuru var det satt opp tørrfiskhjeller.

Foto: VEI


En liten pause

Hjalmar Dørmænen en sommerdag på kaia. I 1970-årene.  Foto: VEI


Tre brødre

Et bilde vi har fått hos Terje Buljo. Tre av brødrene hans. Gustav til venstre, Kurt til høyre, og bror Kjell i midten som holder kontroll.


Man hadde ikke mer morro enn man laget selv.

Hvem er dette?      Kjell Aksel Haldorsen? Jeg tror det er søppelplukking i skolens regi? Rydding til 17.mai?       Foto: VEI


BUGØYFISK

En gang hadde vi vår egen tråler som leverte fisk til fiskebruket. Den hadde vi helt til den ble «røvet» fra oss av mennesker med kapital og politisk makt.

Foto: VEI


Laksefiskere i Ranvika. 1987.

Sånn går nu dagan. To sjølaksefiskere sitter i solveggen foran hytta til William Gaski i laksefiskeværet Ranvika i 1987. Venter vel på at det skal bli tid for å dra ut og sjekke bruket igjen. Det er Frode Seipæjærvi og Eilif Lilleeng.       Foto: VEI.    

Ranvikamarsjen i 2007

Ranvikamarsjen går videre



Pleymkaia

Bildet av Pleykaia er fra slutten av 1970-årene. Vi kan se Oddrun Pleym som ser ut til å rense og vaske en fisk som skal bli til dagens middag. En fisk hun med stor sansynlighet har fått hos Arnt Pleym, som drev fiske med en liten sjark på den tida. Oddrun Pleym var gift med Koldevin Pleym som var handelsbetjent i butikken til Henry Berg. Det som nå er bistroen. Oddrun, Koldevin og Arnt bodde i Pleymhuset, som nå er Thereses feriehus.

Pleymkaia er siden bildet ble tatt restaurert. Dette arbeidet var det firmaet til Roger Johansen som sto for.       Tekst & foto: VEI


Fra tida før flytebryggene ble anlagt

Før vi fikk flytebryggene hadde fiskebåtene fastfortøyninger ute i havna, og småbåtene hadde dratau fra land. For å komme seg ut til fiskebåtene måtte man bruke jolla. Her ser vi Bjarne Marjavara på tur mot land etter å vært ombord i Alpen eller NyAlpenFoto: VEI


Gutta på tur

Gutta på tur en vinterdag i 1979. De ser noe lure ut og har sikkert store planer for hva som skal utrettes denne dagen. På bildet kan vi gjenkjenne Ben Rune Vælitalo og Ken Gøran Ingilæ. Så er det tre stykker til som vi ikke er sikker på, kanskje en av dem er Øystein Vælitalo? Og de to siste kan kanskje være jenter?  Foto: VEI

Fra Stian Vælitalo (sønn til Sylvia og Sten) har vi mottatt en melding angående bildet. Han skriver bl.a.:

« ... Jeg har sett gjennom «gamle bilder» nå. Der så jeg mange kjente fjes. Inkludert mitt eget. Rettere sagt kjente jeg igjen jakken min først, så fjeset. Jeg hadde en tøylapp sydd på jakka «Detroit Diesel Allison».
Det ser ut som vi er i hagen vår.
Ben Rune, meg, ?, Øystein og ?»

Fra Jonny Martin Ekholm kommer følgende melding: "På bildet kjenner jeg igjen Ben-Rune, Stian, Jan-David, Øystein og den siste tror jeg er Aino Aakerøy."


Sauene er slaktet

Foto: VEI


Fiskere 1987

Fiskere fotografert i 1987. Kanskje i forbindelse med et sikkerhetskurs? 

Fra venstre: Eilif Lilleng, ?, Eilif Hansen, Leif Ingilæ, Svein Marjavara, Harry Nilsen, Arne Olsen, Valter Seipæjærvi, Bjarne Hansen, Yngve Pedersen, ?, Vidar Hansen og Egil Hansen.

Foto: VEI


Sankthansfeiring på Tyttebærsletta 1981.

Fra venstre: Asveig Nilsen, Arnt Nilsen, ?, Ragnvald Linangi, Leif Nilsen, ?, Irja Ingilæ

Foto: VEI

Sankthansaften i Bugøynes


Vekta går!

Kåre Bauna tar imot fisk fra Svein Marjavara i 1987. Foto: VEI


Piipolabukta

Foto: VEI


Gutta på tur

Gutta på tur en vinterdag i 1979. De ser noe lure ut og har sikkert store planer for hva som skal utrettes denne dagen. På bildet kan vi gjenkjenne Ben Rune Vælitalo og Ken Gøran Ingilæ. Så er det tre stykker til som vi ikke er sikker på, kanskje en av dem er Øystein Vælitalo? Og de to siste kan kanskje være jenter?

VEI


Loddefiske i 1970-årene


Per Hansen og Ketil Ingilæ.

Edmund og Helga Nilsen. Jonny M. Ekholm har kommer med følgende rettelse:  Så gjennom gamle bilder på nettstedet ditt, og kom over dette bildet.

Bildeteksten sier at det er Edmund og Helga Nilsen(bestefar og bestemor), men det er Signe Iversen(født Sundelien) fra Bugøyfjord, og bestemor Helga som sitter på verandaen over inngangsdøra. Mest sannsynlig en 17-mai på begynnelsen av 80-tallet. 

Jakob og Judith Lilleeng.

Reidun Johansen, Hedvig Salmi, Sten Vælitalo, Levi Ingilæ, Mona Ingilæ,

Foto: VEI


Fra et møte i 1987

Informasjonsmøte om en helseundersøkelse. Enten før undersøkelsen skal gjøres eller etter at den er gjort. Bildet er tatt i samfunnshuset i mai måned 1987. På bildet mener jeg at vi kan se Sverre Salmi, Linnea Salmi, Karl Salmi, Albert Seipæjærvi og Eva Høiberget. (Alf Salangi har sett på bildet og retter opp en feil. Det er ikke Albert Seipæjærvi, men Karl (Kalle) Weigama.

Tekst/foto: VEI


Idrettsleker

Idrettsleker på 17.mai har lange tradisjoner i Bugøynes. Her et bilde fra noen år tilbake. Det er som alle ser potetløp som står på programmet. Og som vi også kan se av påkledningen var det ikke noe særlig til sommervær denne 17. mai heller. Tenker det er i slutten av 1970-årene, men kom gjerne med korrigeringer om det ikke stemmer.

Tekst/foto: VEI


I Mattinmittasvingen

Et bilde tatt i slutten av 1970-årene. Aksel Samuelsen på vei fra Tyttebærsletta og ned mot bygda. Bildet er tatt i Mattinmittasvingen. Aksel kom fra Skjærvøy og bodde sammen med Evida Laurila. De bygget seg hus på Tyttebærsletta. Noen husker sikkert også at Aksel monterte en lenestol fast på bagasjebrettet til trehjulsmopeden sin. I den kunne Evida sitte når de dro ned til bygda. Jeg tror det var på en moped han kjøpte etter denne. Tekst/ foto: VEI


Korpset i Bugøynes

Det nærmer seg mai måned. Hvordan det blir med 17.mai feiringa i år er ennå i det uvisse, men noe folketog blir det neppe verken her eller der. Vi skal ta et dykk i vårt arkiv og se hva vi finner av bilder fra tidligere feiringer og presentere de på nettsida etter hvert. Bildet i dag er tatt i Piipola (Harjo) og viser skolekorpset en 17.mai. Foran går Magne Michalsen, som var rektor ved skolen i noen år og som vel var den som starta korpset i Bugøynes i 1970-årene. Dette bildet er fra den tida. 

Fra venstre: Magne Michalsen, Ola Haldorsen, Marianne Pedersen, Ann-Karin Enbusk, Hanne Salmi, Tommy Kristiansen og Bodil Abrahamsen. Det er dem vi ser ansiktene til.

Tekst/foto: VEI


Loddefiske ved Svinøya

Loddefiske ved Svinøya i 1970-årene. Foto: VEI


Skrivemaskinkurs

I disse tider hvor både den ene og andre sliter med å oppdatere seg når det gjelder dagens teknologi tar vi et lite sprang tilbake i tid og ser hvordan vi gjorde det i slutten av 1970-årene. Vi arrangerte et kurs i regi av skolen! Og husk at det den gang var trangt om plassen på skolen. Hvor mye bruk kursdeltakerne fikk for denne oppdateringen vet jeg ingen ting om. Nå i dag går alt i tillegg i rasende tempo så det er viktig å huske på at det er ikke alt som er nødvendig å lære for oss som er blitt eldre. Og når det gjelder oppdatering innen datateknologi holder det lenge å oppdatere seg i det man har bruk for i øyeblikket, ikke nødvendigvis oppdatere oss i alt det andre mener vi har bruk for. 

Jeg tror bildet er fra et kurs i bruk av skrivemaskin som lærer Per Hansen var ansvarlig for.

Fra venstre på bildet: Elsa Haldorsen, Astrid Pedersen, Torbjørn Ingilæ, Jenny Abrahamsen og Gudrun Seipæjærvi. Innfelt Unn Nilsen.  Tekst/ foto:VEI


Knut Skimlid på sneskuter

Denne sneskuteren har kanskje Knut Skimlid pakket vekk for lengst? Bildet er fra en påske i 1970-årene om vi ikke tar helt feil? Tror det er utenfor huset til Øyvind Buljo i Valen, og Knut har vært og besøkt sin bestefar Helmer Salangi i Nordmannsbukt (Datsigoppa). Tekst/foto:VEI


Opp Mosedalen i 1987

Fra venstre: Gudrun Seipæjærvi med ryggen til, Yngve Nilsen skjult, Vigdis (Nilsen) Salmi, Finn Seipæjærvi, Oddleif Nilsen og Solbjørg Bakken. Æren for at toppen av Mosedalen er Perlevintertur i år er det Solbjørg som skal ha.  Foto: VEI


Skidag i Neiden

Skidag i Neiden i 1979. Fra venstre ser vi Frode Seipæjærvi, Viggo Linangi og Roger Wartiainen. Foto:VEI


Hvem er dette?

Foto: VEI


Gulli og sauene

Gunnlaug (Gulli) Ingilæ  henter hjem sauer i 1979. I bakgrunnen kommer Astrid Salangi gående. Ellers ser vi lastebilen til Erling Gaski. Foto:VEI


Et bilde fra begynnelsen av 1970-årene som viser et lite område rett nedenfor huset til Emelie og Ludvig Gaski. Havna er mudret og sjeteen er anlagt. Foto: VEI


Idrettsdag på skolen.

Et bilde fra den gang det ennå ble arrangert idrettsdager på skolen og ungene konkurrerte både med seg selv og andre. Dette er fra slutten av 1970-årene tenker jeg. Siden den gang har ting endret seg. Nå heter det vel ikke lenger idrettsdag. Og ingen vinnere eller tapere blir kåret på skolen, tror man i alle fall. Men i den virkelige verden er det annerledes. De mest sette programmene på TV bl.a. er de hvor det kåres vinnere og tapere over en lav sko. Hele livet ser ut til å dreie seg om det.

Nok om det. Her ser vi i alle fall fra venstre: Britt Nilsen, Ann-Mari Hansen, høydehopper?, Knut Ingar Vælitalo, Ronald Ingilæ, Arne Nilsen og Tor Åge Sepæjærvi.  Tekst/ foto: VEI

Robert Laurila mener høydehopperen er Ola Haldorsen, og personen bak Tor Åge kan være Inger Salmi.



Det var en gang.

Fra venstre: Enid Dørmænen og Kenneth. Kanskje Tom Egil Hansen? Morten Kristiansen med Øyvind Hansen bak.  Jonny Martin Nilsen (Ekholm), Mika Nilsen og Tor Eirik Ingilæ. Foto: VEI

Tony har studert bildet litt mer og gir Robert rett når det gjelder navn, men er litt usikker på Roberts forslag på Tom Egil og Morten. 

Takker Tony Bauna som har satt navn på de ukjente. 

Robert Laurila har sendt følgende melding til dette bildet:

Når det gjelder bildet «det var en gang» så er jeg ikke helt enig med Tony Bauna. Jeg tror det er følgende personer på bildet fra venstre: Enid Dørmænen med muligens Kenneth Dørmænen foran. Neste er jeg usikker på. Kanskje Tom Egil Hansen. Deretter Morten Kristiansen med Øyvind Hansen bak. Så Jonny Martin Nilsen (Ekholm til etternavn i dag), Mika Nilsen, og Tor Eirik Ingilæ.

Ikke vet jeg, selv om jeg trodde jeg visste da jeg skrev navnene. Vi finner vel ut av det til slutt. VEI



«Mattis-hjørne» «Mattin-norka»

Nye opplysninger.

Vi kan nå tidfeste bildet. Oddvar Marjavara, som nå bor i huset etter foreldrene Haldis og Tryggve Marjavara, har av gamle, offentlige papirer funnet ut at huset deres var ferdig høsten 1950. Fjøsen som ennå ikke er bygget på dette bildet sto etter stor sansylighet ferdig i 1951. Så da går vi ut ifra at bildet er fra 1950/51.

—-

I fotballsesongen ble lagoppstillingen til helgas fotballkamp slått opp på dette hjørnet. Da kampene som oftest gikk på søndag kom oppslaget opp på fredagskvelden. Her kunne man da lese og diskutere uttaket. Om hvem som skulle spille hvor, og hvem som var reserve. Bortekampene måtte man ta båt til, og da var det ofte «Gjertrud» til Henry Abrahamsen som var transportmiddelet.

——-

Senere, da bygda hadde fått vei, møttes ungdom her for å avtale hvor de skulle dra på fest når lørdagen kom. Den transporten var det Albert Buljo, som hadde taxi, som sto for.

——-

På dette gamle bildet ser vi butikken til Mattis Abrahamsen midt i bildet. På en måte var det også bygdas sentrum på den tida fotoet ble tatt. Det var her på hjørnet av butikken ungdommen samlet seg på kveldene, på trappa ved inngangen. «Mattin-norka» som det het. Mattis hjørne. Et av mine minner som guttunge var at vi en gang var ganske mange samlet der av voksne unger/yngre ungdommer. Klokka nærmet seg en viss tid på kvelden og en av de som hadde klokke sa at nå var det ti minutter igjen til kriminalhørespillet Dickie Dick Dickens, den farligste mann i Chicago, skulle begynne på radio. Det var blåst på et øyeblikk. Alle la av gårde for å rekke kveldens episode.

Et annet minne er fra ennå tidligere tider. Vi var noen av guttungene som sto der og snakka. Det var på vårparten og vi var rundt 6-7 år. Temaet var at vi skulle begynne på skolen om høsten. En stor opplevelse da som nå. Mens vi sto der kom Helge Randa slentrende forbi og spurte hva vi holdt på med. Vi sa som sant var at vi prata om at vi skulle begynne på skole om høsten. I første klasse. Han var vel tre år eldre enn oss, stoppa opp og kasta et raskt blikk på gjengen og sa: Skole? Dåkker? Dåkker kan vel ikke begynne på skole som ikke kan snakke norsk en gang! Så gikk han videre. Vi sto som forsteinet noen korte sekunder, så gikk vi nedover mot fjæra, bak sjåen til Abrahamsen som ble brukt som lager. Der tok vi samling i bånn og begynte å snakke forsiktig og lavmælt med hverandre. På norsk! Det gikk rimelig bra, vi så alvorlig på hverandre og konkluderte med at vi kunne såpass mye norsk at vi kunne begynne på skolen.

Det finnes nok utallige historier fra akkurat dette stedet, så nå utfordrer jeg andre til å komme med sin. VEI


God, gammeldags dugnad.

Her sitter fem dugnadsarbeidere og tar en pust i bakken. De holder på med å gjøre klart for fotballkamp på grusbanen. Dette bildet er tatt i den perioden gressbanen ikke var spillbar fordi man drev med vedlikeholdsarbeid på den. Dermed ble grusbanen igjen tatt i bruk. Alle som husker den tida vet at det var veldig mye arbeid som måtte gjøres før hver eneste hjemmekamp, slik at banen ble godkjent av dommer for spill.  På bildet ser vi fra venstre Bjørnar Nilsen, Eilif Hansen, Regnor Marjavara, John Mudenia og Jarle Abrahamsen. Kampen gikk litt senere på dagen, og i alle fall tre av dem skulle spille kamp etter dugnaden. God oppvarming.  Tekst/foto: VEI


Klart for oppstart.

Bildet på forsida viser Hilma Jakola ta det første spadetaket på tomta der kirka i Bugøynes skal bygges. Helsehustomta som den også ble kalt ettersom Helsehuset sto der før den ble revet.

På bildet over er også Astrid Hansen og Olga Gaski med. Disse kvinnene representerte nok kirkeforeninga.

Kirka var ferdig bygd i 1989. Bildene tror jeg er fra 1987.  Tekst/foto: VEI


Laksestørje.

Ikke månefisk, men laksestørje.

Fra Grenselandsmuseet i Kirkenes har jeg fått låne et bilde fra Bugøynes. Bilde er tatt i begynnelsen på 1940-tallet. På bilde ser vi Tomas Gunnari, sønnen til Tomas Tor Gunnari og Erling Abrahamsen fra Bugøyfjord. Erling var bror til Hilma Jakola som ble gift med Erling Jakola fra Bugøynes. I teksten til bildet står det at det henger en månefisk i kaikranen. Etter å ha undersøkt det nærmere med blant annet Havforskningsinstituttet i Bergen er dette ikke en månefisk, men en laksestørje.

Alf Salangi

Her følger litt mer tekst om laksestørje som ikke kom med da vi første gang offentliggjorde bildet.

Alf mener at bildet er tatt under krigen da Tor Gunnari ble født i 1937 og på bildet er ca fem-seks år gammel. (Tor Gunnari er såvidt synlig nederst til venstre i bildet).

Fra Havforskningsinstituttet har Alf fått vite at det de siste tiårene er gjort svært få registreringer av laksestørje i norske farvann. Otte Bjellan i Havforskningsinstituttet sier at det i perioden 1908 - 1922 ble registrert tre funn av denne arten i Finnmark. På Sørøya, i Vadsø og i Vardø. Han viser også til en artikkel skrevet i 1979 hvor det kan leses om 27 funn av laksestørje i Nord-Norge på slutten av 1800-tallet, med nordligste funn i Varangerfjorden. Lenger sør var det flere observasjoner i årene 1961-1973, spesielt i Nordland.

Alf kan videre fortelle at Tomas Gunnari overtok fiskebruket i 1939 og drev det fram til konkursen i 1962.

Bildet er tatt på fiskebruket, og vi kan se den ene av to vinsjer som ble montert opp da Gunnari overtok drifta. I bakgrunnen ser vi «pruggun kallio», eller bryggas fjell.

Det er også knyttet en del myter til denne fiskearten. Peder Claussøn Friis skrev på 1500-1600 tallet om "laxe-størie" at den førte laksen inn til kysten og opp i elvene.


Gutta på tur.

De er på tur. Helt sikkert ikke for å røkte laksebruk eller trekke flyndregarn. Som vi ser er de mer kledd for festligheter, bla.a. med rene kasjettluer  (liuskalakki) på seg. Også klærne forøvrig tyder på at dette ikke er en vanlig arbeidsdag. Men hvem er de, og hvor skal de? Kanskje er det noen av leserne som har opplysninger. For meg ser det ut som om det er Henry Abrahamsen som sitter lengst til høyre? 

Alf Salangi har gitt oss navnene:  Det er fra høyre Henry Abrahamsen, Eilert Kiurujærvi, Oskar Nilsen og Onni Vælidtalo




Ved en gammel laksefiskerhytte.

Et bilde fra Vikstrømbukta (Jorakkå) (Lausklubben). Dette er laksefiskerhytta til Åge Seipæjærvi. Hytta står der fortsatt og man ser den fra veien opp til Brannsletta. Hvem som er fotografen er ukjent for meg, men personene på bildet er fra venstre Henrik Seipæjærvi, Anna Seipæjærvi, Wilbert Seipæjærvi, Elmine Seipæjærvi og Lise Seipæjærvi, med forbehold om mulig feil. Mye sne, så det er kanskje påsketider? Kanskje noen som er på bildet husker episoden og kan fortelle mer? VEI


Venter på båltenning.

Erna Ingilæ, Bodil Nicolaysen, Marita Nicolaysen og Ruth Ingilæ venter på at sankthansbålet i Piipola skal tennes.  Foto: VEI


Pikelaget vant Fjellhallturneringa i Kirkenes 1986.

Aino Aakerøy, Irene Buljo, Ingvil Dørmænen, Viktoria Bakken. Camilla Petterson, Line Johansen, Gunhild Ingilæ. Jill Hege Ingilæ, Trine Bauna, Vencke Petterson. Foto:VEI


Søndagsskole.

Første rekke fra venstre: Tor-Eirik, Gunhild, Lena, Ingvild, Irene, Jill-Hege, Line, Merethe, Christian,  Ken Gøran og Ben Rune.

De som står bak første rekke, fra venstre: Pål, Elsa, Wenche, Jonny Georg, Øyvind, Tony, Morten, Marita, (? bak Marita), Mona, Enid, Toril, Inger, Trude, Marit, (? bak Christian), Astrid, Anne, Ann-Mary, ?,

Asveig Dørmænen har hjulpet til med navn. Er det forslag på andre så bare gi beskjed.


Bugøynesbåter

Arnt Pleym drev juksafiske med en Skorgenessjark rundt 1980. Båten ved siden fisker med lina. Han eide også en større båt sammen med Koldevin Pleym. Denne båten het "Prøven" og var på 47 fot og bygd så tidlig som i 1909, og deretter ombygd i 1949. I 1959 ble det satt inn en 50 HK Union motor i den.


Et klassebilde?

Fra venstre: Karl Arne Salmi, Robert Laurila, Ronald Ingilæ, Mette Abrahamsen, Ann-Mari Hansen, Britt Nilsen og Hild Tone Kristiansen.    Foto: VEI


Astoria

Det hvite huset som vi ser på toppen av Astoriahaugen var nok det siste huset i Bugøynes som virkelig viste hvordan folk bodde her i bygda i de enkleste boligene. Det burde i høyeste grad vært vernet og tatt vare på for kommende generasjoner. Jeg husker for en del år tilbake at jeg begynte å tenke på det, men før jeg fikk lansert tanken min var den borte. Ikke tanken, men huset. En dag jeg kom fra hytta og kjørte en tur til Piipola oppdaget jeg at det ikke sto der lenger. Bygdas brannvesen hadde dagen før hatt brannøvelse, så dermed var det huset borte. Den siste som bodde i huset var Johan Bækø. Hvorfor det heter Astoria der huset sto er det nok mange andre som vet mye mer om en jeg, og noen vet kanskje hele historien til huset?   Tekst/foto: VEI


På kaia.

Skipperlue, kasjettlue eller liuskalakki?

Et bilde fra kaia igjen. Tidlig 1960-årene, tenker jeg. Fra venstre ser vi Leo Marjavara med spark, Leif Nilsen?, Bjarne Marjavara, Eilif Nilsen og Henry Ingilæ. De tre førstnevte har hektori på hodet, Eilif Nilsen har en mer modernisert utgave av samme hodeplagget, mens min far har det vi kalte for «liuskalakki» (se teksten til et tidligere, gammelt bilde av skoleunger i 1915). Etter det jeg er blitt fortalt så er det torsketunger i blikkøsa far min holder i høyre hånd. I den venstre har han som alle kan se en torsk.  VEI                                   Foto: Magnhild Magnussen


Fisk på hjell.

Edvin og Leonard Marjavara frakter fisk som skal henges til tørk på hjell. Bildet er tatt ved nordre molo, Møljænmukka (Jussinfierua), der Finn Hjalmar Seipæjærvi og Vidar Hansen nå har fiskehjeller. Dette er fra tida før kongekrabben invaderte fjorden og snudde opp ned på lønnsomheten for sjarkfiskerne. Fra en tid som på grunn av kobbeinvasjonen og overfiske sendte mange fiskere på land for godt. Men noen holdt ut og mye fisk ble hengt privat. Båten disse to fisket med var først Alpen, og senere NyAlpen.     Foto: VEI


17.mai

Et bilde fra en fotballkamp som gikk av stabelen på 17. mai en eller annen gang på 1970-80 tallet.

Bak fra venstre: Frank Johansen, Albert Abrahmsen, Torbjørn Ingilæ og Leif Astor Bakken.

Foran fra venstre: Kåre Bauna, Jan Vælitalo, Erling Ingilæ, Eilif Lilleng, Leif Nilsen, Kåre Vælitalo og Eilif Nilsen..

Om noen vet riktig årstall så send en sms eller mail.


Soldag.

Sigfred Ingilæ, Frode Seipæjærvi, Fred Anton Salmi, Gustav Buljo, Tommy Kristiansen og Odd-Bjørn Haldorsen. Jan Oskar Johansen på kne foran.

Ettersom sola fortsatt glimrer med sitt fravær har jeg gjort et dykk i bildearkivet og funnet fram et bilde fra slutten av 1970-årene. Det var den gang skoleelevene fikk solfri den dagen sola viste seg. I dag er det vel slik at man har solfri på den dagen sola skal vise seg offisielt. Alt skal være planlagt og bokført til minste detalj. Og helst dokumentert i en eller annen rapport.

Nok om det. Her er i alle fall elevene oppe på Sankarhaugen for å få et glimt av sola. Etter jubelen å dømme så fikk de et glimt av den. I motsatt fall var det å rusle tilbake ned til skolen og fortsette med matte eller norsk eller hva det måtte være. Og vente i spenning på neste dag, mens man krysset fingre og håpet på klarvær.


Skoleklasse 1915

Alle guttene på bildet har som Erling skriver, skipperlue eller kasjettlue på seg. Har gjort noen undersøkelser om bruken av kasjettlua på den tiden. Det finnes litt på nettet samt at jeg har snakket med eldre mann på Bugøynes, Magnus Randa.
www.kystdrakten.no skriver om kasjettlua som de selger: som brukt til kvardag og fest langs kysten i uminnelige tider.
Kasjettlua var i vanlig bruk på den tiden, og var den norske fiskers tradisjonelle hodeplagg. Som far, så sønn. Kasjettlua ble som nevnt ovenfor, brukt til hverdag og fest. Det er mulig at man hadde en egen kasjettlue for finere bruk, f.eks på søndager. Mye brukt på søndager, sier Magnus.

Det kan jo tyde på at fotograferingen var avtalt i god tid, og at hjemmeleksa var å stille i finklærne. Lua var nok også personlig eie, de har litt ulik utforming. Stilig er i alle fall både jentene og guttene.

Magnus sier videre at utover 1900 tallet, ble kasjettlua erstattet av båtlue og topplue som hodeplagg for gutter.

Ivar W Kaski

-------

Erling Haugan, barnebarnet til Erling Jakola, har studert skolebildet. Han ser at alle guttene har en skipperlue på seg og lurer på om det er noen som vet om det var en del av en uniform?

Bildet viser skoleelever ved Bugøynes skole i 1915. Det er nok ennå mange på Bugøynes som kjenner igjen flere av elevene på bildet. Her er både nær og fjern slekt. Bl.a er både pappa og en tante til undertegnede på bildet.

I dag kan man enkelt søke på navn i Digitalarkivet, og få opp fødselsår. Ifølge arkivet er elevene født i årene 1903 til 1907, uten at jeg har søkt opp hvert enkelt navn. Det betyr at elevene på bildet er i en alder fra 8 til 12 år, det vil si at alle elevene ved skolen er ikke på bildet.

Etter innføring av parlamentarismen i Norge (1884) ble det i 1889 skapt en felles skole for alle samfunnslag, folkeskolen. Folkeskolen ble syvårig for barn mellom 7 og 14 år. Skolens freste oppgave var ikke lenger å føre fram elevene til konfirmasjonen. Skolen fikk et mål i seg selv. Ved siden av lesing, skriving, regning og kristendom skulle det undervises i historie, naturfag og geografi, samt i et av følgende fag: gymnastikk, sløyd eller tegning.

Alf Salangi har i sin første bok «Bugøynes-Pykeijä Finsk bygd ved Ishavet», skrevet om skolehverdagen på Bugøynes på denne tiden. De som ønsker mer info om temaet kan finne det i boka. Bildet er også gjengitt i boka.

Ivar W Kaski


Inn til gudstjeneste. Dette bildet er fra rundt 1980, tror jeg. Det viser Evida (Laurila) Samuelsen, Astrid Salangi og Agnes Randa på trappa utenfor skolen. Det er 17. mai og de er på vei inn til gudstjeneste. Den var før bygda fikk kirke, og gudstjenestene ble holdt i aktivitetsrommet på skolen.  Foto: VEI


Søskenbarna Ingvild Dørmænen og Irene Buljo.   Foto: VEI


Bildet viser Anton Salmi og Astrid Salangi, og er tatt på eiendommen som blir kalt Dagahagi. På norsk blir det Bakhagen. Navnet kommer sikkert av at eiendommen ligger noe avsides ved Sankarhaugen, på baksiden av bebyggelsen. I bakgrunnen sees Varangerfjorden og Bugøya.

Vi antar at bildet er tatt på slutten av 1950 tallet. Da var eiendommen fortsatt i drift, høyet ble slått med ljå og tørket på hesjer. På eiendommen var det også en høyløe, der tørrhøyet ble oppbevart. Etter krigen og fram til begynnelsen av 1960 tallet, ble Dagahagi drevet av Ragnhild og Anton Kaski. Eiendommen gav høy til ei ku, kalv og noen sauer. I tillegg ble det supplert med høy fra en utmarkslåtte ved Marigoppa.

På bildet er Astrid Salangi (f 1907) ca 50 år, og Anton Salmi (f 1901) i slutten av 50 årene. Hva har de i sekkene? Antakelig hesjegarn eller evt tørrhøy.

17.01.2021

Ivar W Kaski                                  Et gammelt bilde fra Dagahagi


Fra før havna ble mudret og sjeteen anlagt. Bildet tatt fra Jonasfjellet, og personen vi ser hele ansiktet til skal visstnok være Onni Vælitalo. Årstallet er ukjent, og det er fotografen også.


Opp Mosedalen på ski. Ikke like mye sne alle år. Disse to bildene er fra andre halvdel av 1970-årene. Det er gymnastikktime (dobbeltime) og vi har gått opp Mosedalen på ski, og etterpå klatra opp på en topp for å se ned mot bygda. Det var lenge før det ble laget flytebrygger, så derfor er havna fortsatt full av båter som ligger i fastfortøyning.          Foto:VEI


Veiene i bygda har ikke bestandig vært skrapt, polert og sandstrødd som i dag. Mye sne har det også vært enkelte år. Dette bildet er fra tida før kirka ble bygd, og før Helsehuset ble revet, men noe eksakt årstall har jeg ikke. Men det er fra en tid da sparken fortsatt var et framkomstmiddel om vinteren. Les forresten samboer Bjørgs innlegg på debattsiden om du ikke har gjort det.    Debatt Meninger                                                  Foto: VEI


Laksefisker i Ranvika. Ilmar Laurila sitter på trappa til laksefiskerhytta si i Ranvika. Bildet er tatt et av de siste årene han drev med laksefiske, kanskje det siste.                       Foto: VEI


Fotballjenter.     Anne Ingilæ, Trine Bauna, Camilla Petterson og Victoria Bakken.         Foto: VEI

Årstallet eller anledninge husker jeg ikke sikkert, men trolig 1987. Send gjerne en sms eller epost dersom noen andre husker bedre.

Anledningen tror jeg er at disse jentene var dommere under en smågutteturnering arrangert av Bølgen i 1987, på grusbanen nede i bygda.


Gymnastikktime ved Bugøynes skole i 1976. Den gang det var så mange elever at guttene og jentene hadde gymn hver for seg.

Bak fra venstre: Tommy Kristiansen, Sigfred Ingilæ, Tormod Marjavara, Kurt Buljo, Bård Helland, Frode Seipæjærvi, Trond Kristiansen.

Foran fra venstre: Leif Marjavara, Gustav Buljo, Tor Arne Stenbakk, Oddbjørn Haldorsen, Jan Oskar Johansen og Fred Salmi.           Hugo Laurila hørte også til i dette kullet med gutter, men var ikke til stede da bildet ble tatt.                                     Foto: VEI


Utflukt til Gressholmvannet.

Bak fra venstre: Trond Kristiansen, Roy Cato Vælitalo, Marion Lilleng, Oddbjørn Haldorsen, Hanne Salmi, Frode Seipæjærvi, Bodil Abrahamsen, Marianne Pedersen, Bente Abrahamsen, Elisabeth Marjavara, Siw Korvanen? Foran: Roar Dørmænen, Jon Are Kristiansen, Ola Haldorsen.      Bilde fra 1978 eller 1979.   Foto: VEI


På notkaia. Dette bildet er fra tidlig 1960-tallet tror jeg. Kan tenke meg det er tidlig lørdag  da ungdommene ser ut til å være kledd for helg. Personen helt til venstre ser jeg ikke hvem er, men de andre er Henry Ingilæ, Odd Ingilæ, Arild Laurila, Levi Ingilæ, Semi Dørmænen og Abiel Marjavara som står helt til høyre.                                                 Foto: Magnhild Magnussen

Har fått tilbakemeldinger fra ganske pålitelige kilder som bestemt mener at gutten lengst til venstre er Eilif Hansen. 

Eilif har nå bekreftet at det er han som står lengst til venstre. Han husker også situasjonen da bildet ble tatt. Videre kan han fortelle at det som ble diskutert akkurat da var at notkaia burde bygges lenger ut, slik at det var lettere å legge til der med båt når det ikke var flo sjø.


Pekkankallio. Piipolabukta. På bildet ser vi hvor sjåene som nå endelig skal restaureres sto plassert før de ble flyttet fordi tidligere Varanger Vilt A/S trengte mer plass til bedriften. Skjåene skal få en ny plassering i Buljofjæra ved Pleymkaia. Bildet er fra 1970-årene tenker jeg. Foto: VEI

Piipolasjåene. Et bilde fra 1970-årene. Foto: VEI