Ballblomens leieboer

18.07.2024
Ballblom er en av de nydelige ville plantene som definitivt hørte til barndommens blomsterbuketter. Men den liker seg liksom aldri innendørs, for snart står blomstervasen i et hav av ballblomens nedfalte begerblad.

Ballblomens leieboer

Ballblom er en av de nydelige ville plantene som definitivt hørte til barndommens blomsterbuketter. Men den liker seg liksom aldri innendørs, for snart står blomstervasen i et hav av ballblomens nedfalte begerblad.

                                                                                                             Tekst/foto:  Randi Irene Losoa

Vi nyter den best ute i den frie natur, ballblomen, som bærer det latinske navnet Trollius Europaeus og som hører til i soleifamilien.

Undertegnede har dem i hagen sin og de er virkelig vakre, høyreiste og staselige når de blomstrer, de når en høyde på mellom 40 og 60 centimeter. Gemalen er veldig glad i disse blomstene, såpass at det er plantet grupper med ballblom mellom trærne.

Fylkesblomst i Troms

Nord-Norge er den landsdelen som huser de største forekomstene av ballblomen og de store ansamlingene skyldes våre lyse sommernetter. Ved «inngangen» til stien opp Mosedalen, fra Ranvikaskiltet og opp var det for flere år siden noen få spredte ballblom. I år er forekomsten ekstra stor, den har spredt seg utrolig mye, en hel eng dekorerer lyngmarkene, ut mot bekken og enda et stykke oppover dalen. Ballblom er funnet så høyt som 1120 meter over havet.

Ballblom er forresten Troms fylkes fylkesblomst.

Mange navn

Planten har mange navn, også på norsk. Det finske kjenner vi ikke til. De samiske navnene er flere. Fiskerassi er en av dem, som betyr gul plante, Så har vi gollearassi som betyr gullplante, deretter boallerassi som betyr knappblomst og karakteristikken er manorassi som betyr måneplante. Men sant og si kjenner ikke undertegnede til noen av disse navnene.

Bare for å ha det nevnt; i Alpene kalles planten for blomsterball, som har fascinert botanikere i mange hundrede år, Det man har funnet ut er at blomsterballen dannes av gulfargede begerblad og ikke kronblad som er mest vanlig. Begerbladene ligger så tett sammen at det er bare en ørliten passasje til blomstens indre. Altså det omvendte av det vanlige med fristende innretninger som er lokkemiddel for innsektene.

Ballblomens leieboer

Langt om lenge fant botanikerne ut hvordan ballblomens bestøvning går for seg. Den har nemlig sine egen leieboer, der en 3 millimeter langs svart flue som synes å ene og alene være skapt til et liv i akkurat denne blomstens indre. Den vesle fluas livrett er ballblomens blomsterstøv. Planten er også vertsplante når eggene skal legges, de plasseres på frøene slik at den pollenbesatte flua ikke kan unngå å befrukte disse under eggleggingen. Og dermed har ballblomen oppnådd sitt mål samtidig som flua har sikret larvene beskyttende og næringsrike oppvekstvilkår.


                                                                           FOTO: Ballblom-eng ved Ranvikaskiltet i Mosedalen (Randi Irene Losoa)

Ballblom, Sankarhaugen 27.06.2024. Foto: VEI