Kan det være vikingeboplass på Sankarhaugen?

27.04.2024
Dette har vi tenkt på i lengere tid. Hvis så er tilfelle trenger vi ikke å tenke på andre trekkplastre for tilreisende. Området er Anton hagi.  

Kan det være Vikingeboplass på Sankarhaugen?                      Tekst: Elsa Haldorsen

Dette har vi tenkt på i lengere tid. Hvis så er tilfelle trenger vi ikke å tenke på andre trekkplastre for tilreisende. Området er Anton hagi. I sør vestre hjørne er det en stor flate rektangulær. Opp på denne store flata hadde Anton Salmi en sjå der de la inn tørt høy.

Sankarhaugen er helt unik. Vi har nær 100 forskjellige planter her på Bugøynes som botanikere fra Finland har registrert. Vi har et enkelt hefte som burde vært trykt og blitt et salgsobjekt. Se men ikke røre. Vi mangler enda 3 verneverdige planter som må inn i samlingen.

Sankarhaugen har alle fasiliteter som trengs for at Vikinger kunne bo her i hvert fall vinterstid. Vi har fersk vann- Vi har hatt skog på sankar- Det er områder som dyra kan beite på. Det er gode havneforhold. Og det er god utsikt ut Varangerfjorden rettet mot Russland. Og så har det selvfølgelig godt med fisk.

I 1996 la en gruppe med håndplukkete kunstnere fra Skandinavia ned grunnsteinen for kunsterisk utvikling i Varkanreikä. Ordfører Alfon Jerijärvi var også der med ordførerkjeden. Alt ligger registrert på kunstmuseum i Helsinki. Det ligger der. Bare å begynne. Men hvem skal starte. Personlig har jeg vondt i meg med tanken på hva vi egentlig har og ikke gjør noe. Hvor er Museet-Hvor er planavdelingen i Kommunen og hvor er Fylket? Fikk 3 ark med lister over hvor en av kunstnerne hadde hatt utstilling i verden fra Tokyo – Sanfransisko. I Sverige hadde han hatt utstilling i Stockholm og i Norge i Bugøynes. Hvor er vi ?

Bare i dag er Sankarhaugen verneverdig med det som finnes. Noen må ta initiativ. Hvor er det offentlige? Hvor er arkeologer og hvor er ja forskjellige fagfolk? Jeg har forstått at på Fylket har vi kun 2 arkeologer i hele Finnmark som har ansvaret for et område som er større enn hele Danmark. Hvor er politikerne? Hvor er folket? Bare se alt vi har. Det stopper opp fordi vi ikke har fagfolk som klargjør områder og finner fram attraksjoner.. Det har vi mange av.

Det må først og fremst flere fagfolk til i Finnmark for å registrere. Kua dør mens gresset gror. En skam for Norge. Norge må ha et ansvar for større områder enn Pipervika.

Arkivfoto: VEI. Det øverste bildet viser hvor den gamle høylåven sto, og drt nederste Dagahagi der den skråner ned mot Varangerfjorden på venstre side av bildet.