Kongekrabbe-hovedstaden Bugøynes
Et viktig folkemøte fant sted på Bugøynes sist lørdag, om et prosjekt som i første rekke skal sørge for at Bugøynes en gang for alle skal stadfestes som kongekrabbens hovedstad.
Kongekrabbe-hovedstaden Bugøynes
Et viktig folkemøte fant sted på Bugøynes sist lørdag, om et prosjekt som i første rekke skal sørge for at Bugøynes en gang for alle skal stadfestes som kongekrabbens hovedstad. Og at hele verden skal få vite det, dermed vekke lysten til å stifte nærmere bekjentskap med det vesle fiskeværet med sine snaut 160 innbyggere.
Tekst & foto: Randi Irene Losoa
Rundt 50 talls tilhørere fant veien til Samfunnshuset på Bugøynes, halvparten kom utenbygds fra. De lokale var en god del yngre folk. Det kan kanskje tolkes som nysgjerrighet blant innbyggere i sin beste alder som gjerne vil gjerne vite noe om fremtidens Bugøynes, om det fortsett er liv laga her og hvordan fremtidsutsiktene for den oppvoksende generasjon vil fortone seg.
FOLKEMØTE: Et sted mellom 40 og 50 frammøtte på folkemøtet.
The Crab
Svein Ruud i Norway King Crab åpnet møtet, og kunne fortelle at krabbe etterspørselen er enorm.. Og at tida er moden for et visningssenter.
Skal dette la seg gjennomføres, så må man ha bygdefolk med seg, ellers går det ikke, sa Ruud.
Planene er å bygge et visningssenter i verdensklasse, som innehaveren av Varanger Brygge og daglig leder, Pål Haldorsen omtalte det. Prosjektet er et samarbeid mellom reiselivet i Sør-Varanger, sjømatnæringens aktører og Tromsø/Oslo baserte investorer. Haldorsen ga en omfattende beskrivelse av planene, med fokus på det planlagte 2000 kvadratmeter store visningsenterets innhold. Her skal det meste være mulig; akvarium, laboratorium for forskere, auditorium, kjøkken, servering, undervisning.
Det ble godt og vel halvannen time spekket med visningsenteret og dets fortreffeligheter. Og en god del om kongegrabbens popularitet og anvendelse, for ikke å glemme det faktum at kongekrabba hevdes å være en av Michelin-kokkenes maritime råvare favoritter.
Kongekrabba har med andre ord ikke tapt et eneste gram popularitet. Etterspørselen har ingen ende. Og det vil kreftene bak The Crab dra nytte av. I dag har Norge et 30 talls visningsentre som drives av oppdrettsnæringa. Nå er kongekrabba på agendaen, i kongekrabbe hovedstaden Bugøynes.
PÅL HALDORSEN til venstre OG SVEIN RUUD. Disse to mener at et visningssenter for kongekrabbe er nødvendig, og at det må føres opp i kongekrabbe-hovestaden Bugøynes.
Ikke masseturisme
Dersom The Crab administrasjonen får det som de vil, så vil Bugøynes få sitt 2000 kvadratmeter visningssenter. Spørsmålet er hvor skal dette bygget ligge. Tre røde punkter er merket på Sankarhaugen. Rødt kan også være et faresignal, lokale folk mener at Sankar må få bedre vern enn tilfellet er i dag, her er et yrende fugleliv og her er en del av de arktiske plantene representert. Med andre ord et sårbart område som ikke vil tåle mye før livet stopper opp.
Det satses ikke på masseturisme, forsikret Pål Haldorsen, visningssenteret skal driftes hele året. Noe veteranen innafor reiseliv Elsa Ingilæ Haldorsen mente var riktig tenkt, hun har imidlertid et men til visningssentrets lokalisering.
-Bygda er allerede sprengt, den tåler ikke flere busslaster med turister, det samme med nærområdene . vi skal ikke rasere, men ta vare på det som er i Bugøynes., sa Haldorsen.
Bugøya er også et forslag, samt noen punkter i bygdas ytterkanter. Om et slikt bygg føres opp i selve bygda, så kan man vel si at Bugøynes blir fylt opp til randen.
Ut av bygda
ELSA HALDORSEN:– Turismen øker, år for år har vi sett det, men bygda vår tåler ikke mer enn det vi allerede har.
Og igjen tok Elsa Haldorsen ordet og mente at de foreslåtte lokaliseringspunktene ikke er bra i det hele tatt.
– Turismen øker, år for år har vi sett det, men bygda vår tåler ikke stort, husene står tett, bygdefolk godtar ikke at innkjøringene deres stadig blir sperret av turistene, folk vil ikke bli møtt av turister som gjør sitt fornødne når de kikker ut gjennom vinduene eller de går en tur langs strendene. Et visningssenter i det formatet må ut av bygda, opp på Fjellbakken, derfra også er det utsikt over hele Varanger, sa hun.
Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå sa at det er helt sikkert at fylkeskommunen ser positivt på The Crab-planene.
–Fylket vårt er utsatt akkurat nå, et slikt bygg vil bli som et fyrtårn her i øst, sa han og ønsket Th Crab lykke til med planene. Det samme sa Vadsø ordfører og leder i Regionrådet, Wenche Pedersen og varaordfører Tore Fredrik Nilsen. Tilstede var også Stortingspolitiker Sigurd Rafaelsen.
FYLKESORDFØRER: - Et visningsenter her i Øst-Finnmark vil bli som et fyrtårn.
I The Crab er man i full sving med arbeidet. Planen er at innen 2028/2029 skal bygget være oppført.
Den gjenstår å se, om det blir et fyrtårn.
Eller en månelanding a la Stoltenberg.
Illustrasjonsbilde fra The Crab Artikkelen er tidligere offentliggjort i Sagat.