Lørdagslesning: En reisereportasje
En gang for noen år siden, fra før koronaens tid, besøkte vi den lille byen Garachico på Tenerife.
En gang var havna i den lille byen Garachico den viktigste havna på Tenerife. Det er den ikke lenger. Et utbrudd i den fortsatt aktive vulkanen Teide i 1706, som ødela store deler av byen, satte også en effektiv stopper for havnetrafikken. Havna ble fylt opp av lavamassene fra vulkanutbruddet. Etter dette ble det Puerto de la Cruze som ble den nye havnebyen.
Puerto de la Cruze er kjent for mange nordmenn som besøker stedet som solhungrige turister, eller som har investert i leiligheter der. Derfra er det lett å ta seg en dagstur til Garachico ved å benytte seg av offentlig transportmiddel. Vi tok lokalbussen dit sammen med en salig blanding av andre turister og lokalbefolkning. Det var trangt om plassen til å begynne med, men folk gikk av på forskjellige destinasjoner så det bedret seg relativt raskt. Turen til Garachico tar en god halvtime, og den gamle havnebyen er vel verd et besøk hvis man er i nærheten på ferie.
Hovedveien med biltrafikken går nede ved sjøen. Og kjører du med bil er du forbi byen i løpet av et minutt eller to. Men selve byen med menneskene ligger bak fasaden som vender ut mot havet og hovedveien. Der finner du de små restaurantene, butikkene, barene, grønnsakshandlerne, bakeren m.m. En helt annen, rolig verden av brosteinsgater, trange smug, fargerike eller hvitkalkede bygninger og en blanding av noen få turister samt lokalbefolkning som holder på med sine gjøremål.
Om du ønsker det kan du bli med en åpen turistvogn rundt i byen og bli guidet litt på den måten. Men ettersom størstedelen av turen foregår på brosteinsgater er utbyttet begrenset, du blir grundig ristet på turen og det kan rett og slett føles ubehagelig. Så det anbefales å ta beina fatt. Du får sett det meste likevel, byen er ikke større enn som så. Og så kan du gjøre det i ditt eget tempo.
Fra Garachico går det også en godt merket turløype til toppen av en klippe hvor det ligger ei kirke, 500 meter over havnivå. Utgangspunktet for løypa var litt vanskelig å finne så vi brukte «vardømetoden», spurte lokalbefolkningen, og da gikk det greitt. Løypa er på rundt 2,7 km tur retur, men stigningen opp er bratt så en bør nok være i rimelig god form før en tar hele turen. For den som ønsker det er det også mulighet å ta buss til toppen og ankomme Garachico langs turstien. Da er du i alle fall garantert en formidabel utsikt på turen ned, og du følger den ruta som lavaen fra vulkanen Teide fulgte i 1706.
Vi valgte å gå stien et lite stykke oppover for å få utsikt ovenfra til hele byen og havet utenfor. På turen ned igjen fulgte vi veien fra toppen av byen. Her kunne men enkelte steder se minner fra vulkanutbruddet. Noen av husene hadde deler av grunnmur som egentlig var størknet lava.
Bebyggelsen: Velholdte hus i byens øverste gate.
Fransiskanerkloster: Klosterkirken San Francisko er restaurert og inneholder i dag bl.a. rådhuset, biblioteket og et galleri.
Ny havn: I 2012 fikk byen en ny havn i utkanten av bebyggelsen.
Ponte: Aristokraten Cristobal de Ponte fra Genova regnes som Garachicos grunnlegger. Han fikk store landeiendommer i gave fra den spanske kolonisator Alonso Fernandes de Lugo, som gjenytelse for at familien hadde vært med på å finansiere erobringen i 1494. Byen ble grunnlagt i 1496.
Rolige dager: Det hviler en egen stille ro i de indre deler av Garachico. Ennå kan det være langt mellom turistene.
Spisested: Enkel kost på en enkel, folkelig restaurant i Garachico. Geitekjøtt med tenerifepoteter og husets rødvin. Slike små restauranter finnes det noen av inne i smugene.
Saltvannsbassenger: I havna som ble fylt med lavamasser i 1706 er det nå bygget gangveier mellom lavasteinsklippene. Mellom lavablokkene er det små bassenger som sjøvann tar ta seg inn i. Dette er blitt ypperlige badeplasser for hele familier. På bildet ser vi også Castillo de San Miguel som ble bygget mellom 1575 og 1577 for å beskytte den viktige havnebyen mot piratangrep.
Santa Ana: Kirkebygget Santa Ana regnes for å være en av de vakreste kirkene i det nordlige Tenerife. Den ble bygget på 1500-tallet, men etter vulkanutbruddet i 1706 sto bare portalen og grunnmuren igjen. Kirka er senere blitt gjennoppbygget og restaurert. En del gamle pillarer, bueganger m.m. kan betraktes på innsiden av den restaurerte bygningen. I forgunnen på bildet har en lokal kunstner smykket ut tuntreet sitt.
Skilt: Ingen blinkende og prangende neonskilt som reklamerer for kafeer, restauranter, grønnsaksbutikker m.m. I de trange gatene og smugene har man holdt seg til det enkle som står i stil til resten av omgivelsene. Og på et par steder var det bare varene utenfor en åpen dør som fortalte at her kunne man handle.
Foto: VEI/BS
FAKTA:
Byen har rundt 5500 innbyggere.
Teide, som ligger sørøst for byen, er verdens tredje høyeste aktive vulkan.
Grunnlagt av Cristobal de Ponte i 1496.
Viktigste havneby og økonomisk sentrum på Tenerife fram til 1706.