Padletur fra Mortensand til Vestersand
Nede på gamleslippen i Vestersand bygde Sten Vælitalo, Terje Linangi og Roger Johansen bygdas første (og siste?) kano av halvhårde huntonittplater tilbake i 1968. (I skolens regi er det senere støpt kanoer av glassfiber). Her er Stens fortelling om prosjektet, og en film han tok opp. Super 8 film var ganske nytt på den tiden, kameraføringen eksperimentell, sier han selv.
Hva man skulle med en kano, det husker jeg ikke, men gøy var det.
Ingen av oss hadde bygd kano før, langt mindre padlet en slik farkost, og slett ikke på kalde vinteren og med sjøtemparatur på nær null. Sånne detaljer var ikke interresante i den alderen. Roger var den eneste av oss som kunne svømme brukbart, det hadde vi sett i Kirkenes svømmehall. Nok om det.
Litt om farkosten: skrogmateriale var huntonitt halvhårde plater, ikke vannfaste. Kjøl, stevn og spanter var furu, alt limt sammen med Casco trelim. Hvitmalingen var vanlig husmaling og navnet «La Bostella» var hentet fra en daværende, populær spansk melodi, navnet betyr «flaske».
Etterhvert som arbeidet med kanoen skred frem ble vi ganske imponert og fornøyde med oss selv, vi fikk god tiltro til at dette skulle bli en god opplevelse. Tror vi brukte ca 14 dager på jobben og som man kan se av åpningsbildene i filmen var humøret på topp på sjøsettingsdagen, med jomfruturen nær forestående. «La Bostella» skulle bil- fraktes til Mortensand, sjøsettes, testes litt og deretter padles til Vestersand, Bugøynes, ca to kilometer unna.
Som sagt,- så gjort. Jeg skulle filme med mitt nyinnkjøpte super 8 kamera, Terje og Roger var kaptein og mannskap! Kanoen ble sjøsatt og Roger, Terje og jeg fikk førstegangserfaring med stabiliteten (ustabiliteten) med kanoer, uten at man ble våte. Dernest ble kanoen farts-testet: rask padling.
Da var det klart for jomfruturen.
Det var med spenning vi sto i Vestersand og speidet mot «Mostabæ», ser vi La Bostella, hvor er den?
Jo, der kommer dem!
Etter landkjenning ble det som seg hør og bør utbrakt ankerdram!
OBS: i ettertid har vi etterhvert forstått at dette var galskap. Kanoen holdt, i lang tid husker jeg. Jomfruturen, seilingsforholdene og generell risikovurdering var totalt fraværende. Det var i denne tid at Helse Miljø og Sikkerhet ble gjort kjent i grisgrendte strøk. Vi mente HMS sto for: Helsikes MannSkit!
Og her kan vi se filmen: https://youtu.be/vTKKvFImLTE
Tekst & film: Sten Vælitalo