Trimdronninga i Bugøynes
Synkende folketall stopper ikke det stedlige Helselagets utstrakte virksomhet i Sør-Varanger kommunes eneste fiskevær. Heller ikke frivillighetens prisvinner for 2024, Solbjørg Bakken ligger på latsiden, tvert imot.

Solbjørg på vei fra Korsbekken i retning Fingervannet i mars 2022. Foto: VEI
Trimdronninga i Bugøynes
BUGØYNES: Synkende folketall stopper ikke det stedlige Helselagets utstrakte virksomhet i Sør-Varanger kommunes eneste fiskevær. Heller ikke frivillighetens prisvinner for 2024, Solbjørg Bakken ligger på latsiden, tvert imot.
Tekst & foto: Randi Irene Losoa
Bugøynes Helselag er organisasjonen man hører mest om og fra her i bygda, dette gjennom sosiale medier som er vår tids oppslagstavler og budbringere. Laget består av 89 medlemmer, med andre ord ganske mange av bygdas innbyggere. Bygda har Oppvekstsenter, Pleie- og omsorgssenter, tre reiselivsbedrifter og fiskerirelaterte arbeidsplasser.
Ti grunnskoleelever får lærdommen kanalisert gjennom Bugøynes Oppvekstsenter. To barn har plass i barnehagen. Hvor mange pensjonister som bor i bygda vites på stående fot ikke, men faktum er at beste- og oldeforeldre generasjonen har majoriteten i bygda. Noen få unge par bor, jobber og har fått barn her. Ikke noe i bygda er mer gledelig enn når et barn blir født. Men likevel står mange hus tomme.
Til sammen har bygda om lag 160 innbyggere, innimellom kan man veksle med pluss og minus, kanskje mest minus.
Maratonløperen

SNART 70 ÅR: Denne dama, Solbjørg Bakken, fyller 70 år i mai d.å. men har ikke planer om å pensjonere seg verken fra løping, ski- eller truger. Hver dag brukes noen timer til nokså tøffe treningstimer. Været hindrer henne overhode ikke. Er været likevel helt umulig, så har hun eget velutstyrt trimrom. Foto: Privat
Men før vi går videre, så må vi si litt mer om frivillighetsprisvinneren for 2024, og som om noen måneder runder 70 år. Da undertegnede artikkelforfatter ble bosatt i Bugøynes i 1991, så var Solbjørg Bakken den man først ble ordentlig kjent med, vi mener at slik er det den dag i dag, for mange nykommere. Dama med det blonde håret som løp langs Bugøynesveien, oppe på Brannsletta eller mellom Bugøyfjord-Brannsletta, til og med mellom Varangerbotn og Bugøynes, fikk jeg vite var bygdas maratonløper. Hun hadde løpt New York Maraton, hun hadde vært i Europas hovedsteder og løpt, på Beitostølen, Berlin, Aten, lista er lang.
Det er over 40 år side hun startet med maratonløpene, da var hun gravid med den yngste.
Det er ikke slik at hun iler til for å «ta seg av nykommere», nei, hun bare er der, og når det passer informerer hun om bygdas aktiviteter. Den gang, i 1991, var hun ikke Helselagsmedlem, der landet hun for cirka femten år siden. Men etter hvert ble det et naturlig generasjonsskifte i Helselaget, nå ble styret satt sammen av yngre kvinner med barn i oppveksten. Og nå kunne noen av hennes frilufts- og idretts interesser gå hånd i hånd med Helselagets.
Innpiskeren Solbjørg

Helselaget aktiviserer barn, unge, voksne og eldre. Laget eier en romslig grillhytte i treningsparken. Der arrangeres blant annet utendørs aktiviteter i Helselagets og Solbjørgs regi. Enkelte uker er Helselagets aktivitets kalenderen full. Det er enten Syng med oss -arrangementet på Pleie og omsorgssenteret, påminnelser om trening på gymsalen, akkurat nå er det forresten tatt initiativ til å få mannfolka med på trening. Det er skikarusell som pågår denne vinteren, kaffekos på Pleie og Omsorgsenteret. Solbjørg Bakken, Frivillighetens prisvinner og bygdas forhenværende maratonløper er som regel «innpiskeren», hun er den som jager opp stemningen til å stake og pese seg frem på skiene, blir med på trimturene hennes, det er nemlig hun som løper fra sted til sted i terrenget, sommer som vinter, fra ene Perleturløypa til den andre. Nå har hun nylig merket opp den åttende Perle-løypa her i Bugøynes regionen. I minus 19 gikk hun høyt til fjells, dette mens vi andre stappet bjørkekubbene godt inn i ovnen. Den nye Perle-løypa går nokså høyt til fjells, til en karakteristisk fjelltopp som heter Ranahamas. Hva navnet betyr, er vi ikke sikre på, bare at endestavelsen, hamas, betyr visstnok tann.

Perleturløypa opp Mosedalen til foten av Ranahammas, der stien går videre ned til Ranvika, er det selvfølgelig Solbjørg som har vært drivkraften bak. Det er hun som holder styr på Perletur-løypene i Bugøynes og omegn. Foto: Privat.
Lang vei til trening
Vi har deltatt i noen av arrangementene, eller vært til stede sammen med Helselagsrepresentantene Solbjørg Bakken og Anette Kristiansen.
De oppvoksende generasjonene nyter godt av Helselagets drift, slik har det alltid vært. Men virksomheten i IL Bølgen dabbet mer og mer av, dette i takt med manglende rekruttering til fotballaget, derfor ble Helselagets drift ekstra viktig, blir vi fortalt av folk utenfor styret. Bygdefolk fremhever også prisvinneren Solbjørg Bakken.
– Det var på tide at hun fikk den oppmerksomheten, sier gubbene som vandrer til og fra på kaia, folk på butikken, i det hele tatt; både unge og gamle hevder at de er stolte av henne.
I dag har forresten bygda en aktiv ung fotballspiller. Treningen finner sted i Kirkenes, en til to ganger i uka blir Oscar Abrahamsen (9) fraktet til byen på KIF trening. Vi treffer Oscar i Grillhytta. Han er ikke særlig hekta på skjermbruken.
– Bli fort lei, orker ikke sitte med det, å spille fotball er det jeg liker best, sier han etter å ha fullført skikarusellen i ulende vind, til de sparsomme, svake lysene fra lysløypa.
– Fotballen betyr enormt mye Oscar, så vi velger å følge han opp med fotballinteressen, sier mor Anette Kristiansen.
En annen idrettsutøver er Elian (15), han blir transportert til Vadsø for håndballtrening. En til to ganger i uken reiser han til treningstimene. Han har nylig vært i Alta, hele helgen gikk til kampene der. Han har spilt håndball siden han var seks år, forteller moren, Janne Ebeltoft Johansen. Først i KIF, så byttet han til Vadsø der interessen er stor, såpass at byen har to guttelag. Elian går også mye på ski. Fra han var liten gutt har vi fra Tyttebærsletta sett han gå alene, i og utenfor oppkjørte løyper g skuterløyper. Mens vi sitter i grillstua, planlegger Elian og Solbjørg morgendagens skitur, de skal i lysløypa til Tana. Men før de kom så langt fikk de vite at det fins en utmerket lysløype i Varangerbotn. Så turen gikk dit i stedet, til sammen ble det fire mil kortere vei å kjøre. I Bugøynes fins lysløype, men den er bare 1 kilometer lang og opplyst. Men deler av løypa er ikke særlig farbar når snøen for alvor begynner å bygge seg opp.
Quiz og skirenn
Vi hører på Helslagsmedlemmene Anette, Janne og Solbjørg snakke om gevinster og kaffekoking, kaker og pølser med brød. En stor basar til våren skal også planlegges. Videre; Sparkiaden om noen skarve uker. Det er ikke bare å kunngjøre arrangementene på sosiale medier, de krever en god del forberedelser.
Skikarusellen går mot slutten. Førstemann inne fra den litt heftige kalde vinden, er Oscar. Til sammen 11 personer, voksne og barn, deltok i kveld. Underveis i løypa deltar de i quiz. Og når Solbjørg er arrangør, så legger hun til en ekstra stigning her og en der.
-Man må trimme, bruke kroppen, slår hun fast med jevne mellomrom.
En stigning i denne kveldens karusell ble forresten litt vrien. Vi følger med fra den lune, koselige grillstua med kaffen klar, pølser til å grille, kaker, sjokolade- og leskedrikker. Solbjørg ser at de er på villspor og det virker som de gjør seg klar til å droppe akkurat den quizen.
– De tror visst at de skal slippe å klatre opp til stolpen med lyskasteren, men da tar de feil, hun fisker opp telefonen og ringer til en av de voksne deltakerne. Og like etter ser vi et par av dem begi seg opp for den siste quizen.
– Hvem malte Mona Lisa, var spørsmålet. Svaret var riktig, Leonardo da Vinci.
Vi takker for kaffen, gjør oss klar til å balansere på glattisen og ned til bilen. Vi tenker at det er et imponerende arbeid de gjør, kvinnene i Helselaget. For ikke å snakke om frivillighet.
De er alfa og omega trivselsfremmende tiltak i en liten bygd som Bugøynes..
.